Bob's Portfolio

CaseTalk

Als hoofdthema voor Periode 1 moesten we met CaseTalk leren werken. Dit is een programma dat je helpt bij het ontwerpen van databases voor mensen die een database willen. Je zou gewoon uit de losse pols een database kunnen ontwerpen, maar je loopt dan het risico dat je onnodige informatie in de database stopt, en dat je hem misschien op een bepaalde manier ontwerpt dat bepaalde informatie er niet meer goed uit te halen is. CaseTalk houdt voor jou rekening met al die dingen, en genereert op basis van een dataverzameling (Product X met artikelnummer Y heeft een voorraad van Z stuks, Leveraar A levert artikel Y, Leveraar A is gevestigd op het adres B, etc.) een database die alle benodigde informatie bevat, in een duidelijke structuur.

Vervolgens kun je het resultaat exporteren naar een lege Access 2000 database die klaar is voor gebruik. Er is echter geen nette manier om dit exporteren te doen. In het boekje stond wel een klein handleidinkje, maar deze werkte niet omdat het is georienteerd op een andere versie van CaseTalk, en onze versie van MS Access 2000 is een beetje anders. Het is wel te doen maar op een beetje vage manier. Deze manier heb ik uitgelegd in een handleidinkje die je hieronder kunt downloaden. Het eindresultaat van het boekje (Dus, de dataverzameling met producten en leveraars, het CaseTalk projectbestand en de Access 2000 Database) is onderaan te downloaden in een zip bestand.

Handleiding voor het overbrengen van de database van CaseTalk naar MS Access 2000: link
CaseTalk eindresultaat: link
Het CaseTalk zip bestand bevat:

Mondeling

We moesten ook nog een mondeling doen wat te maken had met het programme CaseTalk. Dit hield in dat we uit een speciaal boekje met opgaven 1 opgave kregen, en dat we deze in 1 lesuur af moesten maken. Voor mij bestond dit mondeling uit een dataverzameling van 4 zinnen die ik moest omzetten in een IGD (Information Grammar Diagram), en deze vervolgens moest optimaliseren. Dus dat deed ik. Het resultaat hiervan is een CaseTalk project met daarin:

De ontworpen database (die voortkomt uit het geoptimaliseerde IGD) bestaat uit 3 kolommen: eentje voor de levensverwachting, eentje voor geslacht en eentje voor huidige leeftijd. De truuk is alleen dat elke combinatie van geslacht & huidige leeftijd maar 1 keer voor mag komen. Dit houdt dus in dat elke categorie (zeg, vrouw 35 jaar, man 40 jaar, man 70 jaar) maar 1 keer in de database voor kan komen. In dit format kan alle informatie uit de dataverzameling opgeslagen worden. De bestanden zijn hier te vinden.